Arheološki lokalitet Faros 

Arheološki lokalitet Faros je slojevito nalazište od 4. st. pr. Kr. do 5./6. st. poslije Krista. Nalazi se na istočnom obodu današnje stare gradske jezgre.

U Remetinom vrtu pronađeni su bedemi antičkog grada, Farosa, i to jugozapadni dio, s istočnim ulazom u nekadašnji grad, dromos. Unutar nekadašnjih bedema pronađeni su ostaci urbane arhitekture. Radi se o ostacima dva stambena bloka iz vremena grčke kolonije Faros, koji su razdvojeni ulicom.

Zanimljivost je u tome što su na istome mjestu stratigrafski posložene faze antičkog grada, od najranijeg perioda grčke kolonizacije, zatim rimskog do kasnoantičkog vremena. Pored samih gradskih vrata, u 5./6. st. podižu se starokršćanske dvojne crkve.

Jedna posvećena Sv. Ivanu, koja je sačuvana u cijelosti i u upotrebi je do danas. Te ova druga, s južne strane, posvećena sv. Mariji koja je sačuvana u ostacima. Obje crkve bile su ukrašene podnim mozaicima, koji su danas prezentirani u unutrašnjosti Crkve sv. Ivana. S južne strane kompleksa dvojnih crkava, sačuvana je krstionica križnog oblika, dok je s istočne strane jedna manja prostorija s polukružnom apsidom, koja je vjerojatno služila kao katekumenej.

Podijeli

Zadnje objave
O nama