Hora: Bespravna gradnja će se rušiti

Upis Starogradskog polja (Faroske hore) na Listu svjetske baštine UNESCO-a, kao sedmog lokaliteta uz Poreč, Trogir, Split, Šibenik, Dubrovnik i, naravno, Plitvička jezera, golemi je uspjeh za Hrvatsku, kazao je Božo Biškupić, ministar kulture RH, jučer na sastanku Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Starogradskim poljem.

Dakle, nama se priznaje da imamo, čak 2393 godine od utemeljenja Farosa, najvrjedniji i najočuvaniji gradu pripadajući kultivirani krajolik, odnosno spomenik kulture. Stoga je dužnost našeg i budućih naraštaja da to sačuvamo, jer je zaista riječ o svjetskoj baštini.

Mnogi, nažalost, toga nisu svjesni, no mi ćemo svakako inzistirati da se svi pokušaji devastacije na vrijeme spriječe, a ono što je bespravno izgrađeno sruši – najavio je ministar.

Ministar Biškupić je dodao da su maksimalnu pomoć na projektu Faroske hore obećali ministrica Marina Matulović-Dropulić i ministar Petar Čobanković, osobito kad je u pitanju uzgoj kultura na stari (tradicionalni) način.

Ministar je obećao financijsku pomoć od 200 do 300 tisuća kuna kako bi se uređenje sjedišta ustanove u “kući remete” čim prije okončali. Tijekom sljedećih osam dana raspisat će se natječaj za izbor ravnatelja ustanove.

Dana 17. listopada Stari Grad – Faros će posjetiti visoki predstavnici UNESCO-a da bi na posebnoj svečanosti Gradu dodijelili povelju i ploču s nazivom zaštićenog lokaliteta, čime će biti okončana procedura uvrštenja Faroske hore na Listu svjetske baštine.

Otok Hvar, međutim, ima dobre izglede da se još i nematerijalna kulturna dobra (Procesija ‘Za Križen’ i vještina izrade čipki od agave) nađu na prestižnoj UNESCO-ovoj listi, što bi bio jedinstven slučaj da tako mala sredina ima tri vrhunska svjetska priznanja.

Naravno, sve bi to trebalo pridonijeti općem i turističkom napretku najsunčanijeg škoja na Mediteranu.

Ministar je posjetio i Hektorovićev Tvrdalj. Također je komentirao i najnovija negodovanja građana zbog nadogradnje sjeverozapadnog dijela dvorca i rekao da će se u najskorije vrijeme obaviti inspekcijski nadzor, a ako se tom prilikom utvrde bilo kakve nepravilnosti onda će Ministarstvo kulture odmah zatražiti uklanjanje devastiranih dijelova.

TEKST I SNIMKA Mirko CRNČEVIĆ / EPEHA

 

Podijeli

Zadnje objave
O nama