Brendirat će se proizvodi s hvarske zaštićene svjetske kulturne i prirodne baštine

Plodovi težačkih žulja kao lijek, ponos i kultura

Da bi bila od pomoći otočnim težacima, Agencija za upravljanje Starogradskim poljem pokrenula je projekt zaštite robne marke/brenda poljoprivrednih proizvoda koji dolaze s lokaliteta uvrštenog na popis svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a, dakle s područja Faroske hore.

Osim toga, cilj je očuvati postojeću, ali isto tako stvoriti uvjete za povećanu poljoprivrednu proizvodnju, te osigurati dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tih plodova hvarske zemlje.

– Robna marka se, međutim, može koristiti za čitav niz različitih proizvoda i usluga, pri čemu se, naravno, želi promovirati važnost povijesnog i kulturnog naslijeđa, a potrošačima istodobno pružiti potpunu i istinitu informaciju o posebnostima proizvoda sa zaštićenog polja – kazala je Karmen Tomić Štević, dipl. ing. agrokulture iz tvrtke “Biotechnicon poduzetnički centar” d.o.o., ovlaštene za kontrolu i certifikaciju proizvoda, govoreći o pokretanju projekta poljoprivrednicima okupljenima u velikoj dvorani palače Čitovnice u Starome Gradu.

Oni će s vremenom osnovati udrugu/zadrugu, a tijekom uspostave markice/brenda postupat će se u skladu s važećom zakonskom regulativom, što podrazumijeva donošenje pravilnika, registraciju robne marke te odgovarajuću kontrolu i nadzor.

Spomenuta tvrtka će izraditi i plan promotivnih aktivnosti, pri čemu će se plodove Faroske hore široj javnosti prezentirati kao lijek, ponos, kulturu, pa i zadovoljstvo.

– Prehrambeni proizvodi sa zaštitnom markicom na tržištu spadaju u više cjenovne kategorije naprosto zato što imaju određeni identitet i lako su prepoznatljivi na tržištu. Osim toga, markica je u funkciji stalnog podizanja i postizanja kvalitete, pa proizvodima daje dodatnu vrijednost. Dakle, ona će kao takva pridonijeti ruralnom razvoju središnjeg dijela otoka Hvara, pa će stoga troškove realizacije projekta, uključujući i prethodnu anketu lokalnih težaka, do daljnjeg snositi Agencija – zaključio je njezin ravnatelj mr. oec. Frančesko Duboković.

Zaštititi proizvode i usluge

– Posljednjih godina uglavnom smo se susretali s različitim zabranama, no Agencija nam sada preko robne markice nudi posve konkretnu korist. To smo i očekivali, pa nismo išli za oznakama “otočno izvorno”, a na poljoprivrednim proizvođačima je da se do osnivanja udruge/zadruge pojedinačno javljaju radi zaštite svojih proizvoda, grožđa, maslina, lavande, rajčica i slično, ali isto tako vina, ulja, suvenira, itd. Poželjno je da se zaštite i neke druge vrste usluga, ako se netko za njih odluči, jer znamo da je u Istri čak i turističkom smještaju dodijeljen znak “Bonus domus” – kaže Paveto Petrić, vinogradar i vinar iz Staroga Grada, koji proizvodi baš u Faroskoj hori.

 

Napisao i snimio: Mirko Crnčević

Izvor: Slobodna Dalmacija, 2. 2. 2012.

 

Podijeli

Zadnje objave
O nama