Održan sastanak s konzervatorima

Sastanak s konzervatorima

Dana 9. 06. 2009. godine održan je u Starome Gradu sastanak s nadležnim konzervatorima na temu predstojećih aktivnosti vezanih uz funkcioniranje Agencije za upravljanje Starogradskim poljem te ponašanja u prostoru Starogradskog polja, u svjetlu činjenice da je prije nepunih godinu dana ovo područje uvršteno na Listu svjetske baštine UNESCA.

Na sastanku su bili prisutni: predsjednik Upravnog vijeća Agencije Polje Visko Haladić, zamjenik predsjednika dr. Branko Kirigin, privremeni ravnatelj Aldo Čavić, gradonačelnica Staroga Grada Đurđica Plančić, direktor Hvarskog vodovoda Ivo Grgičević sa suradnicima i voditelj Županijskog ureda za prostorno uređenje u Hvaru Darko Petrović. Od konzervatora sastanku su nazočili: pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Joško Belamarić sa suradnicima (arhitekt Sanja Buble, etnolog Ivana Radovani, arheolozi Saša Denegri i Silva Grković).

Temeljni zaključak sastanka je pokretanje postupka za donošenje Prostornog plana područja posebnih namjena za Starogradsko polje, koji će zajednički naručiti Grad Stari Grad i Općina Jelsa. Prvi konkretni potez u Polju bit će postava 5 signalizacijskih tabli na ulazu u Polje sa svih glavnih cesta, a na kojima će uz obavijest o značaju Polja i uvrštenja Polja na Listu svjetske baštine UNESCA biti i osnovne upute o ponašanju u zaštićenom području. Upute će napraviti konzervatori, a table će oblikovati Viktor Popović, na tragu već postojeće table kod Vinarije u Starome Gradu. Također će se postaviti jedna tabla u samome Starome Gradu koja će obilježiti da je i povijesna jezgra Staroga Grada upisana na Listu svjetske baštine.

Zaključeno je također da se ubrzaju aktivnosti oko uređenja tzv. Remete kuće za sjedište Agencije Polje, a da će financijska sredstva za ovu namjenu (300.000,00 Kn), osim Grada Starog Grada koji je u Proračunu osigurao 100.000,00 Kn, zatražiti u istom iznosu i od Općine Jelsa te Splitsko-dalmatinske županije. Preporučilo se također da Konzervatorski odjel u Splitu proširi definiranje zaštite Starogradskog polja sa arheološkog lokaliteta na kulturni krajolik, te da Konzervatorski odjel preporuči jednog arhitekta s licencom koji bi bio svojevrsni konzultant za sve graditeljske aktivnosti u Polju.

Tekst: Aldo Čavić, privremeni ravnatelj Agencije 

Izvor: Web stranica Staroga Grada

 

Podijeli

Zadnje objave
O nama