Muzeji i zbirke spomenika Farosa

Arheološka zbirka u Dominikanskom samostanu u Starom Gradu

U zbirci su izloženi spomenici grčkog Farosa, rimske Farije i srednjovjekovnog Staroga Grada. Najpoznatiji je fragment psefizme – odluke farske skupštine – s kraja 3. stoljeća prije Krista. Izložen je zajedno s kopijom drugog dijela, čiji se original čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložena su dva nadgrobna spomenika Selina sina Impoklejevog i Komona sina Filoksenide, kopije međašnog kamena Matija sina Piteja, posvetni natpisi Afroditi i javni natpis koji slavi uspomenu na bitku između Farana i Jadasina, liburnskog plemena (s područja današnjeg Zadra), koja se dogodila sredinom  4. stoljeća prije Krista. Zanimljiva je vitrina sa zbirkom novca, gdje su izloženi novci Farosa, novci sa oznakom ΔI, Herakleje (nepoznate grčke kolonije), Isse (grčke kolonije na susjednom otoku Visu), Sirakuze (Sicilija), Apolonije, Dyrrachiuma (Albanija) i Ballaiosa, nepoznatog lokalnog vladara. Grčka keramika je također izložena u jednoj vitrini. Među eksponatima je posebno zanimljive crvenofiguralni mali lekytos (bočica za ulje) s prikazom žene u sjedećem stavu s zrcalom i kutijom za nakit između cvijeća. Pripisana je radionici u Agriniju (sjeverozapadna Grčka) iz 4. stoljeća prije Krista, a čiji su proizvodi otkriveni na mnogim mjestima na Jadranu. Jedna grčko-italska amfora kasnog 4. stoljeća prije Krista, izložena je pokraj ulaza.

Muzej Staroga Grada

Na prvom katu palače Biankini (zgrada iza Pošte), u tri se sobe nalazi stalna izložba »Faros – antički Stari Grad«. Izloženi predmeti potječu iz iskapanja koje je posljednjih dvadeset godina vodila Državna uprava za zaštitu spomenika iz Splita, na čelu s arheologinjom Jasnom Jeličić Radonić.. U prvoj sobi, u maloj vitrini je keramika lokalnog stila iz željeznog doba, jedan fragment atičkog crvenofiguralnog kratera (?), tri brončana vrha strijele i jedna mala neolitička kamena sjekira. U drugoj većoj vitrini izloženi su, na tri razine, raznovrsni grčki i helenistički keramički proizvodi. Pokraj posuda za kuhanje i pohranu, dekorativnih krovnih crepova, utega za tkalački stan, dijela male skulpture od terakote i glave maske iz Nove komedije, prevladava fina keramička roba. Predstavljene su oslikane vaze: skyphosi (čaše za pića), tanjuri, poklopci lekana, vrčevi i oinohoe (vrčevi za vino) s ljudskim likovima, životinjama i cvijećem. Većina je u fragmentima te je teško rekonstruirati prizore. Potječu iz atičkih, južnotalijanskih i lokalnih jadranskih radionica, koje nisu dobro poznate. Među njima, fragment velike atičke vaze predstavlja bitku između Arimapa i grifona (bijeli rep oko Arimapove ruke). Arimapi su legendarni narod sa sjevera koji se uvijek borio s grifonima, čuvarima žita. Druga zanimljiva krhotina jest crno obojani donji dio vrča za vino, s ugraviranim grčkim imenom ANTIFILO u dva reda. To bi mogla biti posveta Antifila nekom bogu (ili božici), a može biti i vlastički natpis. Ima također vaza u Gnathia stilu s rebrima, proizvedenih u južnoj Italiji ili na Visu.

U drugoj prostoriji, u jednoj vitrini je izložen loutherion, posuda za ritualno pranje prije prinošenja žrtve bogovima. To je jedini poznati primjerak s dekoracijama. Nađen je u jednoj od kuća  Farosa i datira se u 4. stoljeće prije Krista. Druga vitrina sadrži nakit (nije sve iz grčkog doba), fragment grčke terakote i udice neizvjesnog datuma. U trećoj (trenutačno nedostupnoj) je novac iz  Sirakuze, Herakleje, novac sa znakom ΔI, Isse, Dyrrachiuma, Farosa i Ballaiosa.

U trećoj su prostoriji – izložene među rimskom keramikom – posude (tanjuri i zdjele) od sive gline s reljefnom dekoracijom, kasnohelenističkog datuma.

Grčka keramička obredna posuda – Loutherion

Muzeji i zbirke izvan Staroga Grada u kojima su izloženi spomenici Farosa

Grad Hvar – Arheološka zbirka »Dr. Grga Novak« u crkvi Sv. Marka. Pored prethistorijskih i rimskih spomenika, izložena je i mala zbirka grčke keramike i metalnih nalaza iz Farosa i kule Tor. Mogu se vidjeti i krhotine južnotalijanske geometrijske keramike nađene u gradu Hvaru.

 

 

 

Split – Arheološki muzej
U trećem dijelu vitrine 1, u glavnoj dvorani (prvoj nalijevo), izložene su razne posude fine keramike, uvezene ili lokalne izrade, svjetiljke i novci Farosa i nepoznatoga grčkoga grada Herakleje, zajedno s ilustracijama Farosa i okolice.

Nalazi iz Farosa izloženi u Arheološkom muzeju u Splitu (Kliknite za veći prikaz)

Zagreb – Arheološki muzej
U Numizmatičkoj zbirci, na panelu broj 8, izloženo je šest primjeraka novca Farosa. Na drugom je katu privremena izložba grčkih starina Muzeja. Među eksponatima je pet epigrafskih spomenika iz Farosa: Tropaion (podnožje spomenika pobjede) s natpisom »Farani su uzeli oružje od Jadasina i ostalih saveznika«; fragment psefizme, zavjetni spomenik s natpisom »Kleunika kćerka Hermagorina daje desetinu (decaten) Afroditi«; međašni natpis »granica zemljišta Mathija sina  Piteja« i nadgrobni spomenik Demodoka sina Demomarha i Kleudama sina Dermodoka. Središnja vitrina izlaže novce i mali zavjetni spomenik Gordile kćerke Demarha koja prinosi Afroditi kao žrtvu desetinu (nečega). Izloženi su crvenofiguralni lekhytos (boca za ulje), tanjur na visokoj nozi, vrčevi s crnim premazom i dio kalupa za pravljenje malih kipova od terakote.

Nalazi koji se čuvaju u Arheološkom muzeju u Zagrebu (Kliknite za veći prikaz)

Podijeli

Zadnje objave
O nama