Remetin vrt

Arheološki lokalitet Remetin vrt je slojevito nalazište od 4. st. pr. Kr. do 5./6. st. poslije Krista. Nalazi se na istočnom obodu današnje stare gradske jezgre. U Remetinom vrtu pronađeni su bedemi antičkog grada, Farosa, i to jugozapadni dio, s istočnim ulazom u nekadašnji grad, dromos. Unutar nekadašnjih bedema pronađeni su ostaci urbane arhitekture. Radi se o ostacima dva stambena bloka iz vremena grčke kolonije Faros, koji su razdvojeni ulicom.
Zanimljivost je u tome što su na istome mjestu stratigrafski posložene faze antičkog grada, od najranijeg perioda grčke kolonizacije, zatim rimskog do kasnoantičkog vremena. Od arheološkog materijala pronađene su keramičke posude, amfore, novčići polisa Farosa, rimskodobni novac, brončane strelice te ostaci kalupa za tanagra figure.
Pored samih gradskih vrata, u 5./6. st. podižu se starokršćanske dvojne crkve. Jedna posvećena Sv. Ivanu, koja je sačuvana u cijelosti i u upotrebi je do danas. Te ova druga, s južne strane, posvećena sv. Mariji koja je sačuvana u ostacima. Obje crkve bile su ukrašene podnim mozaicima, koji su danas prezentirani u unutrašnjosti Crkve sv. Ivana. S južne strane kompleksa dvojnih crkava, sačuvana je krstionica križnog oblika, dok je s istočne strane jedna manja prostorija s polukružnom apsidom, koja je vjerojatno služila kao katekumej.

Podijeli

Zadnje objave
O nama