Slobodna Dalmacija: Autoelektričar i težak, a ne agronom i arheolog, upravljat će horama!?

Na 12. sjednici Gradskog vijeća Staroga Grada vladajuća je koalicija (HDZ, HSU i HSS) donijela gotovo nevjerojatnu odluku – dožupana Viska Haladića, dipl. ing. agronomije, na mjestu predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, i člana tog Vijeća dr. sc. Branka Kirigina, poznatog arheologa, zamijenila predsjednikom Gradskog vijeća Mariom Lušićem Bulićem, po zanimanju autoelektričarom, te Pavetom Petrićem, koji je poznat kao vrijedan starogradski težak.

Poznati arheolog dr. sc. Branko Kirigin ispred Gradske lođe u Hvaru / M. CRNČEVIĆ / CROPIXTakva se odluka “opravdava” time što Vijeću navodno nisu pravodobno dostavili izvješće o radu i program mjera zaštite polja, no tome su se usprotivili vijećnici oporbenog SDP-a smatrajući da se ide u stručnu degradaciju Upravnog vijeća, te da će se to neminovno odraziti na upravljanje i zaštitu lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, osobito u smislu izrade programa koje bi se trebalo izraditi i kandidirati na više razina, sve do pretpristupnih fondova EU-a. Naravno, i građani su takvu odluku dočekali s nevjericom. Dr. Kirigina smo zapitali je li to i njega iznenadilo.

Vijeće ostalo bez stručnjaka

– Nije me iznenadilo, jer da se nešto kuha, moglo se naslutiti kad je Ministarstvo poljoprivrede nedavno iz Upravnog vijeća smijenilo člana kojeg je ranije imenovalo, Stanislava Štambuka, uvaženog agronoma, i na njegovo mjesto, gle paradoksa, postavilo anonimnog turističkog radnika iz Jelse.

Učinili su to bez ikakva obrazloženja i u suprotnosti s odredbama Statuta Agencije, gdje je točno navedeno zbog čega se nekoga člana uprave može smijeniti. U nas politika, nažalost, ne sluša struku, nego se igra kako joj se svidi sa sudbinama većine građana Hrvatske, pa tako i sa stručnjacima – kazao je dr. Kirigin.

vaj se stručnjak još od 1982. bavi arheološkom baštinom Starogradskog polja, a na toj je temi i doktorirao. Zahvaljujući njegovu radu i međunarodnoj ekipi koju vodi, dijelom je zaslužan za to što je taj lokalitet uopće stavljen na Popis zaštićene svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a. U prošlom sastavu Upravnog vijeća bila su dvojica agronoma, arheolog, te predstavnici Ministarstva kulture i Općine Jelsa, suosnivača Agencije. Novo Vijeće ostalo je bez stručnjaka.

Problem na državnoj razini, pomoći će i dr. Josipović

− Zaista mi nisu poznati razlozi zbog kojih sam smijenjen na pola mandata. Nedavno sam u “Slobodnoj“, od 4. listopada, naveo što smo do sada učinili i u čemu je glavni problem.

Zajedno s gradonačelnicom Staroga Grada Đurđicom Plančić i sada smijenjenim predsjednikom Viskom Haladićem, pokrenuli smo inicijativu da se problem Agencije riješi na državnoj razini i u tome smo dobili potporu predsjednika RH Ive Josipovića, koji je obećao da će uskoro u Zagrebu organizirati sastanak sa svim relevantnim ljudima kako bi se ovaj problem riješio na zadovoljstvo svih nas.

Što će sada biti, ne znam. Pismeno ću zatražiti od Gradskog vijeća Staroga Grada da se očituje zbog čega sam smijenjen. Tek kad dobijem odgovor, moći ću nešto konkretnije reći. Nagađati bi bilo veoma zabavno, ali ovo je previše ozbiljna stvar da bih se upuštao u bilo kakve spekulacije − zaključio je naš arheolog velikog ugleda koji je muzejski i znanstveni savjetnik.

Tekst i foto: Mirko Crnčević

Izvor: Slobodna Dalmacija, 22. 10. 2010.

 

Podijeli

Zadnje objave
O nama