Slobodna Dalmacija: Nema novca za Agenciju

Održana je 8. sjednica Upravnog vijeća Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, pod predsjedanjem zamjenika župana Splitsko-dalmatinske županije Viska Haladića, a činjenica da se u proteklih godinu dana održalo toliko sjednica svjedoči o tome da se doista željelo pokrenuti rad Agencije.

Osim što su pripremljeni i usvojeni svi akti za normalno funkcioniranje te ustanove, a i zgrada u kojoj će biti njezino sjedište gotovo je pri kraju, te je napravljen plan rada, kao i logotip Agencije, temeljni problem za normalan rad leži u tome što su njezini osnivači Grad Stari Grad i Općina Jelsa, a ne država ni Županija.

Naime, te dvije lokalne zajednice, u kojima je tek nešto više od 5000 stanovnika, dosad nisu mogle, iako je to bilo predviđeno, uplatiti novac za rad Agencije, odnosno za materijalne troškove i za plaću ravnatelja.

Upravo je ta oskudica uvjetovala da se s bivšim ravnateljem Ivom Dubokovićem sklopi ugovor na pola radnog vremena − što se pokazalo neučinkovitim, pogotovo zbog toga što je on od 1. siječnja, kad aje zaposlen, pa do dana kad je zatražio razrješenje (12. kolovoza) od ukupno predviđenih plaća dobio samo 30 posto.
Nema ni preduvjeta

− Svaki je početak težak, a kako je rekao jedan član Upravnog vijeća na 8. sjednici, Agencija nije brod koji tone, nego brod koji se tek počinje graditi. Međutim, ne postoji neki copy-paste sustav kojim bi se lako razradio plan upravljanja i financiranja, jer sličnih primjera zaštićenih krajolika s više od 140 arheoloških nalazišta, etnografskom, povijesnom i poljoprivrednom vrijednošću, u svijetu zapravo i nema.

Pred nama je velik izazov, ali bez sustavne pomoći ministarstava kulture, poljoprivrede i turizma, te lokalnih zajednica, uz strogu kontrolu i uz stalnu potragu za fondovima EU-a, Agencija i nema nekog smisla – kazao je dr. sc. Branko Kirigin, član Upravnog vijeća i savjetnik Arheološkog muzeja u Splitu.

Dakle, ostavka dosadašnjeg ravnatelja jasan je znak nužnosti promjena, što će svakako biti jedan od glavnih zadataka i budućeg vršitelja dužnosti ravnatelja Agencije. I sve dok se ne stvore normalni uvjeti za rad, nema smisla ni pokretati postupak izbora novog ravnatelja.

Ipak, dosta je toga učinjeno i već postoje nekakva iskustva pa će novom vršitelju dužnosti biti nešto lakše, ali bez jake motivacije i novčane potpore teško da će se išta ostvariti.

Kao primjer teškoća može poslužiti Dioklecijanova palača i stara splitska gradska jezgra, koje su, za razliku od Faroske hore, već 30 godina pod zaštitom UNESCO-a, da bi tek nedavno bio usvojen Plan upravljanja tim lokalitetom koji je stajao čak milijun kuna, a platio ga je Grad Split.

Tekst i foto: Mirko Crnčević


Izvor: Slobodna Dalmacija, 4. 10. 2010

Podijeli

Zadnje objave
O nama