Svečana povelja UNESCO-a

Dodjela UNESCO-ove povelje Starom Gradu na otoku Hvaru

Kruna upisa Starogradskog polja na UNESCO-ovu listu za zaštitu svjetske kulturne baštine bila je dodjela UNESCO-ove povelje Starom Gradu na otoku Hvaru, koji se nalazi među sedam vrhunskih hrvatskih lokaliteta na listi UNESCO-a.

Na prigodnoj svečanosti u Gradskoj čitaonici – Hrvatskom domu Staroga Grada to visoko priznanje Svjetske organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu gradonačelnici Staroga Grada Đurđici Plančić uručila je Mechtild Roessler, ravnateljica UNESCO-ova ureda za SAD i Europu. Uručujući Povelju istaknula je kako je Starogradsko polje poznato kao grčki ager, kruna u dragulju svjetske kulturne baštine, izazivši zadovoljstvo što je upravo ta Povelja pripala Hrvatskoj koja je po svojoj baštini odavno prepoznata u UNESCO-u.

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić zahvalio je visokoj predstavnici UNESCO-a te predstavnicima ICOMOS-a, Međunarodnog savjeta za muzeje i galerije koji djeluju pri UNESCO-u. Tim priznanjem, kazao je Biškupić, grad Hvar i Republika Hrvatska dobit će još više na važnosti, ne samo kad je riječ o hrvatskoj i svjetskoj kulturnoj baštini, nego će to pridonijeti i razvitku turizma. Podsjetio je da se starogradski ager, kao i prije više od dva tisućljeća uglavnom i danas nalazi pod kulturom maslina i vinograda, a njegova podjela obilježena je suhozidima, koji su nenadmašna vizualna odrednica i vrhunska višemilenijska baština, koja je na Mediteranu sačuvana na samo još tri mjesta – Metapontu, Hersonesu i Emporionu, ali ne u tako visokoj mjeri kao što je starogradski ager. Tim upisom Ministarstvo kulture na sebe je primilo i odgovornost za daljnju zaštitu toga vrhunskog dobra koje spada u materijalnu baštinu i koje će znati cijeniti i buduće generacije, istaknuo je Biškupić.

Također je podsjetio da je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine nedavno uvršteno i sedam nematerijalnih kulturnih dobara, od kojih dva – “procesija za križem” i “čipkarstvo iz samosatna hvarskih benediktinki” – također pripadaju lokalitetima otoka Hvara, vrhunskom kulturnom i turističkom odredištu koje će tako još više biti prepoznato u svijetu, odnosno u svjetskom i europskom kulturnom nasljeđu.

Brojni uzvanici koji su danas bili nazočni toj značajnoj svečanosti razgledali su izložbu “Sedam hrvatskih lokaliteta na listi UNESCO-a” koja je predstavljena u pedesetak država svijeta, te su se imali prigodu upoznati i sa svim vrijednostima Starogrdskog polja čija povijest seže u 6. stoljeće prije Krista. Hrvatski arheolozi upoznali su visoke goste sa svim slojevima civilizacije, počevši od grčke i rimske, preko Ilira, pa sve do danas.

Izvor: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Podijeli

Zadnje objave
O nama