Društvena organizacija Farosa

Zbog nedostatka većeg broja javnih natpisa iz Farosa, teško je rekonstruirati društvenu organizaciju grada. Jedini pisani dokument iz kojega je možemo pokušati rekonstruirati jest, nažalost, fragmentaran natpis, takozvana psefizma iz Farosa, koji se datira u kasno 3. stoljeće prije Krista. Iz njega doznajemo da je demos (svi građani) Farosa odlučio poslati delegaciju od tri člana u matični grad Paros da zatraži pomoć u obnovi grada. To znači da je, zasigurno, postojala skupština gdje su se donosile odluke, dok nam druga tijela i funkcije nisu poznati.

Budući da su doseljenici dobili jednaku količinu zemlje i da poznati ostaci kuća u Farosu pokazuju ujednačenost u gradnji, može biti da su stanovnici bili ravnopravni u posjedu i odlučivanju, odnosno da je morala  postojati demokratska organizacija. Na Parosu je dominantna institucija bila patria, a u koju su upisivani članovi stariji od 18 godina. Misli se da su postojale tri patrie koje su svake godine birale arhonta. Na Parosu i na Tasosu poznajemo i druge brojne strukture i funkcije u javnoj, vjerskoj i vojnoj sferi života. Vjerojatno je i u Farosu moralo biti nešto slično, ali je Faros  bio deset puta manji od tih gradova, i zato su u njemu neke javne funcije bile reducirane.

Postojeći podaci ne omogućuju da jasnije sagledamo odnose između Grka i domorodaca izvan teritorija Farske hore.  Na istočnom dijelu otoka, iza Tora, gdje je  postojalo nekoliko domorodačkih naselja nalazi grčke materijalne kulture nisu otkriveni.

 

Podijeli

Zadnje objave
O nama