Otok Faros

Panorama otoka Parosa

Kao što je otok Hvar okružen otocima, tako i otok Paros leži u srcu Kiklada, arhipelaga u Egejskom moru. Razdvaja ih oko 700 nautičkih milja! Paros je manji od Hvara i okruglog je oblika, sa središnjim planinskim masivom. Za razliku od ostalih Kiklada, veoma je plodan i bogat, s obiljem pitke vode. Čuven je po mramoru, koji je od svih poznatih najprozirniji, nazvanim lithos lychnitis – osvojen svjetlom lampe! Od njega su napravljene najčuvenije grčke skulpture (čuveni kipar Skopas je s Parosa), cijeli hramovi ili pak njihovi dijelovi.

Najpoznatiji Paranin je Arhiloh, tvorac jambskih stihova i pisac prvih grčkih ljubavnih pjesama: „Mirom mirisaše joj sva kosa, grud, – i starac bi se zanio”. Njegov otac je početkom 7. st. pr. Kr. utemeljio Tasos na istoimenom otoku na sjeveru Egejskog mora, uz obale Trakije. Kasnije mu se pridružio i Arhiloh. Kao i Paros i Tassos je bio veliki grad – bedemi grada bili su dugi oko 4 kilometra! Jedan pisani izvor spominje da su Parani, najvjerojatnije u arhajsko doba (7.-5. st. pr. Kr.) u Iliriji osnovali Anhijalu, za koju neki drže da je mogla biti na Hvaru, ali pouzdanih tragova zasad nema.

Proći će tri stoljeća pa da Paros ponovno osnuje koloniju, ovog puta na otoku Hvaru. Nije poznat razlog slanja oko 1000 njegovih stanovnika na Hvar. Ostat će nepoznanica da li je to bilo uslijed prenapučenosti (Paros je tada bio bogat grad), ili zbog oskudice zemlje, ili možda zbog političkih neslaganja ili nečeg sasvim drugog.

Podijeli

Zadnje objave
O nama